Blog › Valentin-nap kisokos: eredete, jelentősége a 21. században

Valentin-nap kisokos: eredete, jelentősége a 21. században

 

A Valentin-nap szinte mindenki számára egyenlő a szerelemmel, a szerelmesekkel, a rózsaszín köddel, vagy éppen a mindezek utálatából fakadó, vehemens undorral, pedig ettől sokkal mélyebb, érdekesebb hagyományai vannak. Ha érdekel a téma, vagy szeretnél kicsit más szemmel nézni erre az ünnepre, akkor olvass tovább! Beszélni fogunk a Valentin-nap eredetéről, egyes országok hagyományairól és adunk pár szuper ajándéktippet is!

 

Mikor van Valentin-nap?

 

Itthon február 14-én ünnepeljük a Valentin-napot, de ez nem minden országban van így. Brazíliában például 12-én tartják, míg Dél-Koreában két másik jeles nap, a White Day és a Black Day is ezen téma köré szerveződik. Egy biztos: ha Magyarországon éltek, akkor neked február 14-én kell ajándékoznod.

 

A Valentin-nap eredete

 

Ha eddig azt gondoltad, a Valentin-nap egy modern találmány, akkor kifejezetten távol jársz az igazságtól. Ugorjunk vissza kicsit az időben és nézzük meg, milyen érdekes, meglepő utat járt be a szerelmesek ünnepe!

 

Pogány termékenységünnep, avagy gyökerek az Ókori Rómában

 

Érdemes tudni, hogy a katolikus egyháznak mindig is szokása volt vallási ünnepeket kötni a régi, pogány hagyományokhoz, természetesen főleg azzal a céllal, hogy idővel teljesen lecseréljék a régi hitvilág megnyilvánulásait. Talán meglepő lehet, de jó eséllyel a Valentin-nap is ennek nyomán került éppen február 14-re, arra a dátumra, amikor az Ókori Rómában egy kereszténynek távolról sem nevezhető szertartássorozatot tartottak.

A három napos, február 13. és február 15. között tartott lupercalia nevű  „mulattság” leginkább a termékenységről szólt, a mai értelemben vett Valentin-naphoz azonban nincs sok köze. Faunus isten, illetve Róma legenda szerinti alapítói, Romulus és Remus előtt tisztelegtek – meglehetősen érdekes módon.

 

Durva és kevésbé durva oldala is volt ennek a pár napnak:

 

  • Úgy kezdődött az egész, hogy a papok feláldoztak egy kecskét, megnyúzták, a bőréből ostort készítettek, amit belemártottak az állat vérébe, majd megostorozták a férjezett nőket. Úgy hitték, ennek hála könnyebben teherbe esnek majd.
  • A kellemesebb programok szerelmi jóslásokból, szórakozásból és abból álltak, hogy a férfiak véletlenszerűen kihúzták egy-egy hajadon lány nevét, majd az ünnep ideje alatt egy párt alkottak, abban a reményben, hogy ilyen módon találnak asszonyt maguknak.

 

A szerelmi alap tehát megjelent ebben a pogány ünnepben is, de nem a ma ismert szinten.

 

Szent Valentin – így kezdődik az átalakulás

 

Kereszt. A Valentin-nap pogány alapjainak átalakulása.

A lupercalia átalakulása egy keresztény áldozópap, Római Szent Bálint nevéhez fűződik, akit II. Claudius római császár végeztetett ki, mivel megtagadta, hogy áttérjen a pogány hitre. Kivégzésének feltételezett, egyház által elfogadott napja a február 14-e, így ünnepét is erre a napra tűzte ki I. Geláz pápa 489-ben.

Érdekes, hogy a Valentin-nap szerelmi vonatkozása ugyanakkor nem feltétlenül az említett Bálint nyomán alakult ki, hanem inkább Terni Szent Bálint püspök tevékenységének hála, aki törvénytelenül, keresztény módon esketett meg szerelmeseket.

 

Anglia és az első Valentin-napi levelek

 

A Valentin-napi hagyományok kialakulásának feljegyzett kezdetéhez közel ezer évet kell ugranunk, a 15. század Angliájába. 1415-ben I. Károly orléans-i herceg a londoni Tower börtönben raboskodott, ahonnan szerelmes levelet írt feleségének, Armagnac-i Bonne kisasszonynak. Szomorú tény, hogy a házasok soha többet nem látták egymást, mivel a feleség elhunyt, mielőtt Károly kiszabadult volna a fogságból. A levelek és a virágok ajándékozása lassacskán szokássá vált az arisztokrácia körében, míg végül már időnként külön költőt is fogadtak egy-egy üzenet stílusos összeállítására.

Ha kíváncsi vagy erre az érdekes történetre, és nem okoz gondot, hogy angol nyelvű a cikk, akkor itt eléred:

History’s oldest -known Valentine was written in prison

 

Angliából Amerikába – Amerikából Németországba

 

1492, vagyis Amerika felfedezése után több európai országból indultak útnak csoportok, hogy az új területeken telepedjenek le. Ennek a folyamatnak hála angol kivándorlók magukkal vitték a Valentin-napi hagyományokat, ami Amerikában is elterjedt.

Érdekes módon Európába nem közvetlenül Angliából jutott el a szokás, hanem a II. Világháborúban a kontinensre érkező, Amerikai katonáktól. Ők adták át először Németországnak, onnan pedig már egyenes út vezetett más országokhoz is.

 

Mi a Valentin-nap jelentése és jelentősége a modern világban?

 

valentin-nap jelentősége - szerelem

A Valentin-nap mára elvesztette hagyományos gyökereit, ami a korbácsolásra visszagondolva nem is olyan nagy kár. Az viszont szomorú, hogy ez az ünnep sokak számára csak a minél nagyobb, minél drágább ajándékról szól. Az üzletek, a social média és reklámok olyan szinten leuralják a februárt, hogy nehéz észben tartani, ez a nap a szeretetről, a szerelemről és ennek kimutatásáról szól.

A Valentin-nap sokak számára ma üzlet, mások számára teher, megint mások pedig a drága ajándékot látják, és ott vannak azok, akiknek tényleg a szerelmükről szól.

 

Valentin-nap: ajándékozás és szokások Magyarországon

 

Magyarországon a Valentin-napot hagyományosan február 14-én tartjuk, ezen a napon ajándékozzuk meg szerelmünket, vagy akár barátainkat is. Sokáig a csoki-virág jelentette a legfontosabb ajándékot, de mára ez kezd kifakulni, többen térnek át inkább közös élmények vásárlására.

Kapcsolódik pár népi hagyomány is ehhez a naphoz: ha például Bálint napján hideg, száraz időjárás uralkodik, akkor jó lesz a termés. A népi gondolkodás szerint ezen a napon választanak párt a verebek is.

 

Valentin-nap: ajándékozás és érdekes szokások a világ más részein

 

Finnország – a barátság számít

 

Finnország nem teljesen éli ezt a szerelmesek ünnepe dolgot, ők a Ystävänpäivä, vagyis a barátság napját tartják február 14-én. Apró üzeneteket, képeslapokat küldenek azoknak, akik közel állnak hozzájuk, mint barát.

 

Olaszország – rengeteg lakat

 

Lakatok, olaszország. Valentin-napi szokás Olaszországban.

Olaszországban szokássá vált, hogy ezen a napon a szerelmesek folyóknál, hidaknál találkoznak, amikre szerelemlakatot zárnak. Ráírják a monogramjukat, egy-egy kulcsot pedig a vízbe dobnak, miközben gondolatban megfogalmazzák kívánságaikat.

 

Japán – a nő kezdeményez

 

Meglepő lehet, de Japánban február 14-én a hölgyek adnak csokoládét szerelmüknek, barátaiknak, munkatársaiknak. Egy hónappal később, a White Day elnevezésű napon viszonzásként süteményt kapnak.

 

Dél-Korea – 3 nap is kapcsolódik az ünnephez

 

Dél-Koreában hasonlóak a szokások, mint Japánban. Február 14-én a hölgyek adnak ajándékot kedvesüknek és barátaiknak, március 14-én férfiak lepik meg a másik nemet, míg a Black Day-nek nevezett április 14-én hagyományosan csadzsangmjont esznek azok, akik egyik napon sem kaptak semmit. Ez egy tésztaétel, ami húst, zöldségeket és fekete bab pasztát tartalmaz.

 

Valentin-napi ajándékötletek: 5 mindig-szívtipró program

 

1. Romantikus wellness hétvége

 

Pezsgő? Rózsa? Gyümölcsök és kis jakuzzi? Szinte mindenki imádja ezeket, akár pasiról, akár nőről beszélünk. Nézz ki egy különleges helyet, valami télen is gyönyörű tájon és töltsetek együtt pár fantasztikus napot. Lenyűgöző élmény lehet például a Hotel Palota Lillafüred, de Bikalra, a Puchner kastélyszállóba is érdemes szobát foglalnod!

 

2. Csillagnézés kettesben

 

Csillagnézés, mint Valentin-napi program. Csillagos égbolt.

Persze ez csak akkor működik, ha Valentin-napon, vagy az ahhoz közeli napok egyikén tiszta égboltban gyönyörködhettek. Készíts be pár meleg takarót, párnát, csokit, meleg ruhákat és induljatok egy különleges kalandra. Hidd el, a Tejút fényei alatt nem érdekel majd benneteket egy kis hideg, 1-2 órát kibírtok, cserébe pedig csodálatos látványban lehet részetek. A Hortobágy például tökéletes helyszín, vannak direkt erre a célra épített kilátók is, melyeken kényelmesen elfértek.

 

3. Páros szabadulószoba

 

Ha szeretitek a játékot és szívesen megalapoznátok az este szerelmes hangulatát,  látogassatok el egy páros élményt nyújtó szabadulószobába, mint amilyen a Fallost is. Budapest szívében találjátok ezt a finoman pajzán témájú, erotikus kiegészítőkkel és különleges technikai megoldásokkal fűszerezett szobát, ahol 60 perc alatt kell kiszabadítanotok az elrabolt hercegnőt. Hatalmas sárkány, börtön, bilincsek, játékszerek…beindítja a fantáziádat?

Foglalj időpontot, vagy rendelj szexi ajándékkártyát, amit egy éven belül bármikor felhasználhattok!

Fallost ajándékkártya. Páros szabadulószoba valentin-napra.

 

4. Különleges, hólepte túra

 

Ha imádtok túrázni, akkor meglepheted kedvesed egy téli kirándulással is. A havas táj, a kopár fák és a fenyvesek ilyenkor teljesen más hangulatot teremtenek, varázslatos élmény lehet mindkettőtök számára. Induljatok a Kékes-re, vegyétek be a kalandos Rám-szakadékot, vagy gyönyörködjetek a Szarvasi Arborétum növényvilágában!

 

5. Hangulatos vacsora egy hajón

 

A romantikus vacsora egyszerű, hagyományos, de mindenki szívéhez közelálló program lehet, főleg akkor, ha egy különleges helyszínre szervezed. Egy hajón például - amiről látjátok a város esti fényeit, miközben finom ételek sorakoznak előttetek – életre szóló élményt szerezhettek. A Vén Hajó étterem például fantasztikus hely.

 

A Valentin-nap nem kötelesség, nem kényszer, hanem egy szuper lehetőség arra, hogy együtt tölts pár minőségi pillanatot kedveseddel, hiszen a szeretet nem tárgyakban nyilvánul meg, hanem az egymásra szánt időben.

Link