Blog › Csapatépítő játékok és programok: 12 izgalmas ötlet

Csapatépítő játékok és programok: 12 izgalmas ötlet

 

A kötelező jellegű csapatépítő program nagyon sok munkahelyen csak púp az emberek hátán. Utálják szervezni, utálják kifizetni, a csapattagok meg az egésznek csak a végét várják, hogy mehessen mindenki a dolgára. Pedig nem muszáj, hogy így legyen! A tökéletes csapatépítő játékok megtalálásával, és izgalmas programok szervezésével élménnyé teheted a közös időtöltést, ráadásul jobban meg is ismerhetitek egymást.

Hoztunk Neked 12 ötletet, amivel szuper közösséget építhetsz!

 

Miért fontos a csapatépítés?

 

1. Családiasabb hangulatot teremt

 

Az okosan szervezett csapatépítő játékok egyik legnagyobb előnye, hogy a csapattagok jobban megismerhetik egymást. Felfedezhetik a munkatársak egyébként rejtett képességeit és tulajdonságait, sőt, akár személyesebb, magánéleti szinten is közelebb kerülhetnek egymáshoz. A mélyebb kapcsolódás munkaidőben is érződni fog, a rideg, szakmai viszony feloldódik, ami összességében egy sokkal élhetőbb munkahely kialakulásához vezethet.

 

2. Csökkenti a stresszt

 

Csapatépítő játékok csökkentik a stresszt. Kék busz, felirattal.

A családiasabb légkör kialakulása egyen úton vezet ahhoz, hogy a stressz is csökkenjen. Olyan emberek társaságában dolgozni, akikről tudod, hogy nem csak egy termelőgépet, hanem barátot is látnak benned, teljesen más érzés, így könnyebben megy a segítségkérés, a hibák beismerése és a problémák megoldása is. Egy jó csapatépítő játék elég közel hozza a feleket ahhoz, hogy ne csak szakmai, hanem emberi megbecsülés is kialakuljon, ez pedig a stressz legjobb ellenfele.

 

3. Feloldhatja a vezető-beosztott határvonalat

 

Egy csapatépítőn nem csak a beosztottak ismerhetik meg egymást közelebbről, hanem a vezetőkkel is kialakulhat egy szorosabb kapcsolat. Az irodán kívül, a kötelezettségeken túl ők is csak emberek, akiknek megvannak a saját céljaik, álmaik, nehézségeik és reményeik, ennek a felismerése pedig megértőbbé teheti az alkalmazottakat. Ha érző lényeknek látjuk egymást, annak nagyon pozitív hatása lehet a munkahelyi légkörre.

 

4. A megbecsültség érzését kelti

 

Persze ahhoz, hogy egy alkalmazott megbecsültnek érezze magát a munkahelyén, közel sem elég 2-3 csapatépítő program. Ha az év többi napján nem tisztelik, akkor ez semmit nem ér, normális körülmények között azonban erősítheti azt az érzést, hogy „igen, én itt fontos vagyok”, „foglalkoznak velem”, „emberként is számítok”. A mai világban ez igen csak jelentős érték, választóvonalat jelenthet felmondás és a hűség között.

 

Milyen izgalmas csapatépítő játékok és programok vannak?

 

Fontos megjegyezni, hogy mindenkinek más az izgalmas, más az élvezhető, a csapatépítő játékok kitalálása pedig pontosan ezért jelent komoly nehézséget. Könnyen lehet, hogy tízből hat ember bolondulásig rajong valamiért, amit a másik négy rémálomnak él meg. Ilyen programot választani minden, csak nem hatékony. Próbálj meg olyan csapatépítőt szervezni, ahol szinte mindenki feloldódhat, hiszen pontosan ez lenne a lényege! Nézzünk is pár lehetőséget!

 

1. Menjetek el gokartozni!

 

Ez az egyszerű kis autóversenyzés inkább a fiatalabb korosztálynak való, az idősebbek jó eséllyel kevésbé élveznék. Pár környi gyorsulás, előzés, egymáson nevetés és szerencsétlenkedés még a legkomolyabb kollégákat is felvidítja, ráadásul a helyszínek minden szükséges eszközt biztosítanak. Mivel ez a csapatépítő játék egy, másfél óránál nem tart tovább, akár egy gyors délutáni kiruccanásnak is megfelel. Az ország nagyobb városaiban szinte mindenhol találsz gokartpályát, de 30-40 km-es távolságban már biztosan lesz alkalmas hely.

 

2. Vegyetek részt egy borkóstolón!

 

A borkóstoló több szempontból is szuper csapatépítő program lehet. Egyrész bármely korosztály számára ideális, másrészt a mértékkel, irányítottan fogyasztott alkohol pont megfelelő szinten oldhatja fel a gátlásokat és a hangulatot. Fiatalok és idősebbek együtt élvezhetik a finom italokat…persze csak akkor, ha szeretik a bort.

Ha érdekel a borkóstolás, akkor ez a cikk tetszeni fog:

Borkóstolás tanulható 5. – a borkóstolás menete

 

3. Látogassatok meg egy szabadulószobát!

 

Szabadulószoba, mint csapatépítő játék. Tökör, vörös szoba.

Manapság rengeteg céges program része egy szabadulószoba, hiszen ez a csapatépítő játékok királya. Össze kell dolgoznotok, hogy megoldhassátok az egymásba fonódó feladatokat, ráadásul mindezt időre kell teljesítenetek, különben nem juthattok ki a szobából. Jól hangzik, nem? Merészebb, lazább csapatoknak a budapesti Fallost szabadulószoba is tökéletes lehet, ahol egy elrabolt hercegnőt kell kiszabadítani a hétfarkú, kéjsóvár sárkány karmai közül. Ha bírjátok a pikáns témákat és nem okoz kellemetlenséget pár erotikus kellék és BDSM díszlet, akkor gyertek, éljétek át Európa legkülönlegesebb játékát!

Foglalj időpontot akár 20 főre!

 

4. Menjetek el egy élményfestésre!

 

Kreatív csapatoknak, művészi beállítottságú közösségeknek különösen jó választás lehet egy irányított élményfestés. Inspiráló környezetben alkothattok valami szépet, ráadásul túl nagy tehetség sem kell hozzá, hiszen a tanárok olyan hatékonyan vezetnek, hogy bárki Picassonak érezheti magát. Maradandó emlék lesz, a közös alkotás pedig közel hozza a egymáshoz a csapattagokat.

 

5. Mit szólsz egy kis lézerharchoz?

 

Ha nem vagytok nagy művészlelkek, hanem inkább valami akcióra vágytok, akkor a lézerharc nektek való csapatépítő játék lehet. Biztonságos, élménydús játék, ahol bűntudat-és kék-zöld foltok nélkül lövöldözhettek egymásra. Bel-és kültéri csapatépítő játéknak is választható, így bármilyen időjárás mellett élvezhetitek.

 

6. Durvuljatok paintball közben!

 

A lézerharctól ez egy kicsit agresszívabb, hiszen itt valódi festéktöltényekkel lőhetitek egymást, ugyanakkor egy-két fájó kék folttól nagyobb bajotok nem lehet. A harc reális élményét adja, hihetetlen adrenalinbomba, miközben feszültséglevezetésnek sem utolsó. A csapat Rambói most brillírozni fognak!

 

7. Szervezzetek egy közös túrát!

 

Csapatépítő túrázás, hegyes, fás táj, pár túrázóval.

Na ez egy kikezdhetetlen program ötlet, jól megszervezve szinte kivétel nélkül mindenki élvezi. Persze fontos, hogy figyelembe vedd a fizikai adottságokat és ne egyből a Mount Everestre induljatok, hanem mondjuk egy nem túl megerőltető, minimális emelkedőkkel tarkított területre, de pár kilométer séta a természetben csodákra képes. Országunkban rengeteg gyönyörű hely van, nem is kell messzire mennetek!

Ha így döntötök, ajánljuk figyelmetekbe a Maps.me nevű alkalmazást. Ez egy mobilnet nélkül is működő navigációs app, ami a legkisebb ösvényeket is jól mutatja, megtervezi az útvonalad, mutatja a helyi látványosságokat (barlangokat, csúcsokat, kilátópontokat, forrásokat), ráadásul a szintemelkedés mértékét is megnézheted A és B pont között. Hasznos kis társ lehet!

 

8. Induljatok városnézésre!

 

Ha nem vágytok az erdőbe, még mindig túrázhattok egy városban. Válasszatok ki egy szép városkát, látogassátok meg és fedezzétek fel, akár játékos, feladatokkal tarkított módon. Gyulán például van ilyen, térkép segítségével, állomásról állomásra nézhetitek meg a rejtett, kevésbé ismert szépségeket is.

 

9. Őrültködjetek egy vidámparkban!

 

A vidámpark nem lesz mindenkinek a kedvence, de ha olyan csapatról van szó, amelyik élvezi a sorozatos adrenalinfröccsöt, akkor érdemes kipróbálni. Garantált, hogy napokon keresztül azon fogtok röhögni, ki milyen fejet vágott a hullámvasúton!

 

10. Tanuljatok valami újat!

 

Ha a csapat nagy része szeret sütni-főzni, akkor egy csoportos minikurzus is szuper csapatépítő kikapcsolódás lehet. Készíthettek macaront, bonbont, cukorvirágot, vagy akár sört is: attól függ, mire fogékonyak a munkatársak.

 

11. Koncertre fel!

 

Csapatépítő játék, koncert. Nagy tömeg, koncerten.

Ha a csapattagoknak hasonló a zenei ízlése, vagy van legalább egy olyan előadó, akit többé-kevésbé mindenki szeret, akkor ez egy jó kiindulópont! Különleges csapatépítési lehetőség egy koncert, hiszen ilyen helyen – főleg kis alkohol hatására – aztán igazán elengedheti magát az ember. A pogót viszont érdemes kerülni, főleg, ha másnap dolgozni kell.

 

12. Tartsatok vacsoracsatát!

 

Ehhez is megfelelő beállítottságú emberekre van szükség, de kifejezetten érdekes program lehet, hogy mondjuk minden hónap második csütörtökén valaki másnál vacsoráztok. (vagy az irodán belül, de mindig más főz) Ez havonta egy estét vesz csak igénybe, de szuperül összehozhatja a társaságot. Persze kisebb, maximum 6-7 fős csapatoknál lehet ez inkább megoldható.

 

A csapatépítő játékok és programok nem csak szórakozásra adnak lehetőséget, hanem a közös fejlődésre is. Ha a szabadulószobás megoldást választjátok, gyertek a Fallostba! Nem fogtok unatkozni, azt garantáljuk!

 

Foglald le csapatod időpontját!

 

 

Link