Blog › Izgalmas csapatépítő ötletek, melyekkel garantált a jó hangulat

Izgalmas csapatépítő ötletek, melyekkel garantált a jó hangulat

 

A legjobb csapatépítő ötletek nem pottyannak csak úgy elénk, azokért bizony „meg kell szenvedni”: , mondjuk egy kis keresgélés, kutakodás formájában. Hogy ezt a folyamatot picit könnyebbé és gyorsabbá tegyük, összeszedtünk Neked pár kicsit sem unalmas tippet, amivel Te lehetsz a csapatépítő programok koronázatlan uralkodója. Vágjunk is bele!

 

Miért fontosak a jó csapatépítő ötletek?

 

A csapatépítő napok nem csak a buliról szólnak, nem az a lényege egy-egy ilyen eseménynek, hogy enyhébb-súlyosabb alkoholos befolyásoltság mellett levezessük a hétköznapi stresszt, hanem attól jóval több.

 

1. Segíti a beilleszkedést

 

Az új kollégák érkezése gyakran nem éppen stresszmentes időszak egy cég (főleg kisebb cég) esetében. Ilyenkor hasznos lehet egy csapatépítő programmal oldani fel a kezdeti nehézségeket, hiszen így könnyebben megismerkedhetnek egymással a kollégák, az közös élmények pedig alapot adnak a későbbi beszélgetésekhez.

 

2. Csökkenti a munkahelyi stresszt

 

A munkahelyi stressz egy teljesen hétköznapi jelenség, így a csökkentésével is fontos lenne foglalkozni – céges szinten. A jól kivitelezett csapatépítő ötletek kikapcsolódást jelenthetnek az alkalmazottaknak, ez a stresszlevezetés pedig munka közben is éreztetni fogja hatását.

 

3. Növeli az elköteleződést

 

A legjobb munkaerő abból válik, aki elkötelezett és motivált, ezt pedig nem csak magasabb fizetéssel lehet elérni. Sőt, egy ponton túl azzal már nem is igen lehetséges megtartani valakit, a jó munkahelyi légkör és a megbecsültség érzése azonban rengeteget számít. Egy csapatépítő könnyedén keltheti azt az érzést, hogy a cégnek valóban számítanak a dolgozói.

 

Amilyen a csapat, olyan a csapatépítő, avagy hogyan válasszunk programot?

 

Komfortzóna feszegetés, átugrás? Szóba jöhet ez is, de nem szabad átesni a ló túloldalára, mert az inkább lesz kellemetlen, mint szórakoztató és inspiráló. Csapatépítő program választásnál érdemes odafigyelni a csapattagok személyiségére, arra, mit szeretnek és mit nem, milyen tevékenységek közben érzik jól magukat.

Ha olyan helyet választasz, ami egyáltalán nem passzol senki érdeklődési köréhez, az nem feltétlenül lesz hatékony.

Ezen kívül fontos szempont lehet még az alkalmazottak életkora és fizikai állapota. Fiatal kollégáknál egy laza buli is szóba jöhet, vagy valamilyen megterhelőbb túra – ugyanez viszont idősebbeknél már nehezebben lesz kivitelezhető.

 

Milyen izgalmas csapatépítő ötletek vannak?

 

A csapatépítő megszervezése nem egyszerű feladat, de megkönnyítheti a dolgod, hogy a legizgalmasabb csapatépítő ötletek összeszedésén már nem kell gondolkodnod. Vessük is bele magunkat a lehetőségek

 

1. Városi túrák

Városi csapatépítő programok

A város egy hatalmas játszótér, tele rengeteg izgalmas lehetőséggel. Egy kis kreativitással érdekes és szórakoztató csapatépítő programokat szervezhetsz akár az utcára is.

 

  • Streetfood túra

 

Jó étvággyal megáldott csapatod van? Akkor érdemes kiválasztanod a város legjobb, legismertebb streetfood helyeit, majd csapatni egy kisebb kaja túrát. Pontozhatjátok is a helyszíneket, mint az igazi ételkritikusok.

 

  • Városi nyomozós játék

 

Nyomozós játékok rengeteg városban elérhetők, nem csak Budapesten. A Landventure kalandjai például felfedezhetők Szegeden, Pécsett, Esztergomban, vagy akár Balatonfüreden is, de majdnem minden nagyobb városban találsz valamilyen játékot.

 

  • Tematikus séták

 

A tematikus séták lényege, hogy egy-egy várost nem csak úgy random, a nevezetességekre koncentrálva jár be a csapat, hanem egyetlen témához kapcsolódva veszik be a helyszínt. Ez lehet mondjuk valamilyen történelmi esemény, építészeti stílus, divat irányzat, vagy bármi más.

 

  • Kocsmatúra

 

Ez persze egy olyan program, ami nem lesz megfelelő minden céges csapat számára, de ha van egy eléggé laza, oldott hangulatú társaság, akkor érdemes lehet kipróbálni. A kocsmákban csocsózhattok, játszhattok is, nem kell feltétlenül az alkoholizálásra koncentrálni!

 

  • Utcai fesztiválok

 

Nincs olyan nagyobb város, ahol ne tartanának valamilyen utcai fesztivált. Lehet az zenei jellegű, gasztronómiai, alkoholhoz kapcsolódó, vagy akár művészeti – szinte biztos, hogy találni fogsz a közeletekben olyat, ami illik a csapat stílusához. Érdemes lehet kipróbálni!

 

  • Város felfedezés

 

Válasszatok ki közösen egy szép várost, ahol még a csapat egyik tagja sem járt, utazzatok el és fedezzétek fel együtt! Ez nem csak arra lehet jó, hogy össze hangolódjon a csapat, hanem akár még tanulhattok is a programból. Egy új hely megismerése mindig fantasztikus élmény!

 

2. Felnőtteknek szóló játékok

Szabadulószoba csapatépítéshez

Ki mondta, hogy játszani csak a gyerekeknek szabad? Hát senki! A legjobb csapatépítő ötletek között rengeteg játék is szerepel, ez pedig nem véletlen. Kevés dolog hozza jobban össze a csapatot, mint egy ilyen interaktív kikapcsolódás.

 

  • Szabadulószoba

 

Rengetegen imádják a szabadulószobák nyújtotta élményt, az izgalmat, a különleges feladatokat, az agytekervények felpörgését – ez egy igazi csapatépítő élmény. Országszerte rengeteg szuper helyszínből válogathattok, ott van például a Fallost, ami Budapesten vár benneteket. Ha nem félsz zavarba hozni a kollégákat egy kissé pajzán, erotikus témával, akkor itt a helyetek! Akár 20 fővel is érkezhettek, de kisebb csapatoknak is tökéletes lesz.

Foglalj időpontot gomb

 

  • Lézerharc

 

Lövöldözés, adrenalin, harc…ezt kevés kolléga utasítaná vissza. Nagyobb városokban biztosan találni fogsz lézerharcra alkalmas pályát, sok helyszínen pedig ebédelni, italozni is lesz lehetőségetek. Ez a játék teljesen biztonságos, az izgalom pedig garantált!

 

  • Paintball

 

Nos, ez azért már lehet picit fájdalmasabb, mint a lézerharc, de megrémülni nem kell. Pár kék-zöld folton kívül nagyobb bajra nem kell számítani, az élmény azonban jóval valóságosabb, élethűbb, mint a korábban említett típusnál. Itt tényleg érezni fogjátok a lövéseket, ami ad egy extra különleges élményt. Ezt a játékot is rengeteg helyen kipróbálhatjátok – legyen bárhol is az iroda, szinte biztos, hogy nem kell majd sokat utazni.

 

  • Társasjáték est

 

Ez egy nagyon egyszerűen kivitelezhető csapatépítő program, nem lesz szükség semmi másra, csak egy üres szobára, pár társasjátékra, na meg esetleg valamilyen ételre-italra. Ha nem akartok nagyobb túrákat tenni, vagy valamilyen különleges programba csöppenni, akkor ez egy szuper ötlet lehet.

 

  • Buborékfoci

 

A buborékfoci egy kifejezetten vicces, aranyos játék, ami leginkább arról szól – persze a labda célba juttatásán kívül – hogy egymás szerencsétlenkedésén nevessetek. Több cég is foglalkozik azzal, hogy akár egy általatok választott helyszínre is elvigyék ezt az élményt, úgyhogy könnyen lehet, hogy még utaznotok sem kell érte!

 

  • Horrorház

 

Ha szeretitek a valódi rettegést, ha nem riaszt vissza benneteket egy interaktív, élőszereplős játék, akkor mindenképp érdemes kipróbálni a Nightmare in Budapest élményt. A közös rettegés szuperül összehozza a csapatot, azt meg kell hagyni, de azért csak óvatosan!

 

3. Csapatépítés a természetben

Természetközeli csapatépítés

A kültéri, aktív, természetközeli csapatépítő programok nem csak kellemesek, hanem még az egészségnek is jót tehetnek. Nyugodtan töltsetek kis időt a városon kívül, nem fogjátok megbánni!

 

  • Kalandpark

 

A kalandparkok szuper lehetőséget kínálnak arra, hogy a kollégák együtt mozogjanak, szórakozzanak, vagy éppen versengjenek egymással. Egy-egy ilyen pálya általában úgy van kialakítva, hogy szinte mindenki teljesíteni tudja, de azért kihívás elé fogja állítani a csapatot. Itt mindenki totálisan kikapcsolhat és elengedheti a munka okozta stresszt!

 

  • Közös túra

 

Nézzetek ki egy szép, érdekes túraútvonalat, és vágjatok bele együtt! Magyarországon rengeteg különleges helyszínt bejárhattok, könnyebb és nehezebb terepviszonyok között is barangolhattok – a csapat erőnlététől függően. Indulás előtt érdemes megnézni, milyen emelkedőkre számíthattok, illetve milyen talajra és hőmérsékletre, ugyanis a felszerelés kiválasztásához erre szükség lesz. A túracipő nagyon fontos!

 

  • Délutáni piknik

 

Ehhez nem feltétlenül kell elutazni egy másik városba, vagy bevetni magatokat az erdőbe: egy helyi park is tökéletes helyszínül szolgálhat. Üljetek össze a kollégákkal pár előre elkészített, finom falat mellett, iszogassatok, beszélgessetek, a többi pedig majd jön magától. Egyszerűen nagyszerű.

 

  • Várlátogatás

 

A várak általában csodálatos környezetben találhatók, gyönyörű erdők, kilátók mellett, így ezt a kulturális programot szuperül össze lehet kapcsolni egy kellemes túrával. Levegőzzetek és tanuljatok együtt – ha a csapat vevő egy ilyen kalandra, imádni fogjátok!

 

  • Balatoni fürdőzés

 

Persze ez már egy kicsit költségesebb csapatépítő ötlet – főleg akkor, ha távol éltek a magyar tengertől -  de nagyszerű kikapcsolódás lehet mindenki számára. Béreljetek ki egy kisebb szállást, főzzetek, sütögessetek, iszogassatok, fürdőzzetek…elképesztően jó hétvégét lehet összehozni egy kis erőfeszítéssel.

Természetesen ez nem csak a Balatonra igaz, hanem más nagyobb tavainkra, vízpartjainkra is. Érdemes szétnézni!

 

  • Extrém szabadtéri programok

 

Nos, ezt biztosan nem lehet minden munkahelyen megcsinálni, de ha tudod, hogy a csapat tagjai nem riadnak vissza egy kis extra adrenalintól, akkor szabadjára engedheted a fantáziádat. Mehettek hőlégballonozni, sárkányrepülőzni, siklóernyős repülésre, vadvízi evezésre, szikla mászásra, téli extrém túrára…

Nézz szét, mik a lehetőségek a közelben!

 

4. Csapatépítés kultúrprogramokkal

Kultúr csapatépsítő program

Csapatot építeni többféle úton is lehet, ráadásul a tanulásról, kulturálódásról sem kell feltétlenül lemondani közben. Ha a kollégák nem zárkóznak el az ilyen jellegű programoktól, akkor érdemes ezt is kipróbálni!

 

  • Koncert

 

Ez lehet komolyzenei vagy könnyűzenei is, amit a csapat jobban szeret. Ha van egy olyan előadó, akit mindenki szívesen meghallgatna, (vagy legalábbis senki nem kap tőle migrént), akkor gond nélkül elugorhattok egy kicsit bulizni. Ezek a programok általában maximum 2-3 órát tesznek ki, de az előfordulhat, hogy utaznotok kell érte. A legtöbb jó koncert Budapesten van.

 

  • Tánctanulás

 

A tánc egy elképesztően jó mozgásforma, ráadásul remekül össze tudja hangolni az embereket. Érdekes csapatépítő program lehet egy rövid kis táncoktatás, ahol jól szórakozhattok egymás mozgásán, ügyességén, vagy éppen ügyetlenségén. Csak ne vegyétek túl komolyan, a lényeg, hogy mindenki élvezze!

 

  • Szakmai előadás

 

Ezt nem mindenki értékelné, de egyes csapatoknál simán belefér egy szakmai előadás is, mint csapatépítő program. Érdekes, hasznos időtöltés lehet mindenki számára, előtte-utána pedig nyugodtan csinálhattok még mást is.

 

  • Múzeum látogatás

 

A múzeumokban az a jó, hogy rengeteg típusból válogathattok, így szinte bármilyen stílusú céges csapathoz lehet tökéleteset találni. Országszerte számos múzeum meglátogatható, melyekben nem csak festményeket lehet megtekinteni, hanem akár ásványokat, szerszámokat vagy régi autókat is.

 

  • Közös tanulás

 

Mit szóltok egy mini kurzushoz? Rengeteg típusból lehet ma már választani, tanulhattok főzni, bonbont készíteni, szappant gyártani, vagy akár festeni, írni, stb. Pár óra leforgása alatt készíthettek együtt valami különlegeset, ami garantáltan örök élmény lesz mindenki számára.

 

A legjobb csapatépítő ötletek megtalálásához ismerned kell a csapatot, a környéket és a lehetőségeket is. Ne sajnáld rászánni az időt a kiválasztásra, adj bele mindent, hiszen csak így fogja magát mindenki fantasztikusan érezni!

 

Link